VOORWOORD

Het is eindelijk zover. Het was een zoektocht van verschillende jaren, telkens weer afgewisseld met het samenstellen van allerlei combinaties van personen tot gezinnen, waarna weer de onderlinge samenhang tussen deze gezinnen moest worden vastgesteld. Met andere woorden: het lang verwachte overzicht van de familie Schulpen in boekvorm is klaar! Het moet gezegd zijn, het was interessant, soms spannend, soms om wanhopig van te worden als je als amateur-genealoog aan het worstelen bent met oud- Nederlandse, oud- Duitse of Franse woorden, soms geschreven als haast onleesbare "hanenpoten", en honderden jaren geleden toevertrouwd aan dikke boeken of losse vellen papier. Maar bovenal was het meeslepend! Het leek soms of de voorouders tot leven kwamen. Het werden als het ware levende mensen van vlees en bloed, met al hun ups en downs. Ik zou zeggen, bestudeer het, ontdek de lijn van Uw eigen verleden en oordeel zelf of het voor U de moeite waard is.

Dit familie- overzicht is ingedeeld in een aantal hoofdstukken.

In hoofdstuk 1 (na dit voorwoord) vindt U een aantal artikelen van algemene aard zoals een algemene inleiding, de manier waarop familiegegevens verzameld worden, een praatje over wat een stamboom of familiegeschiedenis nou eigenlijk is, een uitleg over het ontstaan en ontwikkeling van familienamen met de nodige voorbeelden, een beschrijving met uitleg over de herkomst van circa 120 familienamen in al z'n schrijfwijzen en variaties die speciaal voorkwamen en voorkomen in het gebied waar onze familie al eeuwenlang woont. Daarna volgt een stukje geschiedenis van de streek waar onze voorouders woonden en leefden, dus het Maas-Rijngebied, aangevuld met een aantal landkaartjes waaruit de ontwikkeling van dit gebied te volgen is en tenslotte een soort "tijdpad" dat U als lezer meevoert door de tijd vanaf de eerste Schulpen in de 2e helft van de jaren 1500 tot heden. In het "tijdpad" worden in het kort situaties en gebeurtenissen geschetst die zich in de afgelopen eeuwen hebben voorgedaan in de woonomgeving van onze voorouders. Gelijktijdig worden deze gebeurtenissen doorlopend gekoppeld aan de in die tijd levende voorouders, die U allemaal in hoofdstuk 2 (pagina 107) en 3 (pagina 261) zult tegenkomen. U kunt zich zo een beter beeld vormen van de tijd en tijdsomstandigheden waarin onze voorouders geleefd hebben. Dit alles verlevendigt de kijk op het leven van alledag in het verre verleden vanaf 16e en 17e eeuw tot heden.

In de hoofdstukken 2 en 3 vindt U het eigenlijke familie- overzicht, waarvan hoofdstuk 2 op de familiestam A, of de familiestam Dieteren betrekking heeft, terwijl in hoofdstuk 3 de familiestam B, zijnde de familiestam Susteren wordt behandelt. Omtrent beide familiestammen nog het volgende. De stam Dieteren is volledig uitgezocht vanaf de 2e helft van de jaren 1500 tot heden. Vanaf het begin tot ongeveer 1800 (7 generaties) werd de mannelijke lijn gevolgd, dus alle personen die de familienaam Schulpen dragen. Na 1800, dus vanaf generatie 8, zijn ook de vrouwelijke lijnen opgenomen tot en met generatie 14, de thans allerjongsten die rond het jaar 2000 geboren zijn. Stam B, de stam die zich hoofdzakelijk in Susteren heeft ontwikkeld, met aftakkingen naar Roosteren en Stevensweert, is uitgezocht tot en met generatie 8, dus tot ongeveer 1800. Van deze stam is het onderzoek naar de generaties 9 tot heden (nog) niet afgerond.

Kort samengevat: zowel stam A als stam B beginnen ergens op het eind van de jaren 1500, begin 1600 met 2 personen, die waarschijnlijk van één en dezelfde persoon afstammen, n.l. van Johan Schulpen, die dus de gemeenschappelijke voorvader van alle familieleden uit stam A en stam B moet zijn. Verderop in de "Inleiding" en ook aan het begin van hoofdstuk 2 en 3 wordt dit nader toegelicht.

Alle personen, zowel van stam A als van stam B zijn verwerkt in volgorde van generatie. Dus, na generatie 1 volgen alle personen van generatie 2, daarna alle personen van generatie 3, daarna alle personen van generatie 4 enz. De teksten van hoofdstuk 2 en 3 zijn verlucht met foto's van de aldaar besproken personen. Uiteraard voor zover foto's aanwezig en beschikbaar waren.

In hoofdstuk 4 (pagina 313) zijn nog een honderdtal meer algemene foto's van personen, groepen, huizen of boerderijen, kopieën van artikelen, akten ed. opgenomen. Uiteraard op een of andere manier betrekking hebbend op onze familie.

Dit boek wordt tenslotte afgesloten met een index van alle personen die in deze stamboom voorkomen. Hier kunt u snel vinden op welke pagina (s) een persoon genoemd wordt.